Logo van de kerkZicht op de kerkKerk aan binnenzijdeGlasraamZicht op de kerkLogo Web Ronse
titel
Log in
Het reilen en zeilen van onze gemeente in 382 foto’s. Laatste album: Afscheid van Johanna als kerkenraadslid en verhuisd naar Ned  gepost op 03-09-2020.
Of laatste editie van Kerknieuws. - - Log in om meer te bekijken. Ben je nieuw? Registreer je gratis hier!


“Ik geloof in de Heilige Geest”

Katelijne Depoortere


Geloven in God, daar kunnen zeer veel mensen zich iets bij voorstellen. Geloven in Jezus, meer dan in de historische Jezus, is al wat moeilijker. En met de Heilige Geest… weten de meeste mensen, de meeste christenen zelfs, niets aan te vangen. John Bevere schreef het als volgt: Ik geloof dat de Heilige Geest één van de meest genegeerde personen in de gemeente is.

Toch is het voor mij vrij eenvoudig: Toen Jezus van deze aarde vertrok, heeft hij beloofd ons niet als wezen achter te laten. Hij wilde ons, mensen, blijven ontmoeten en meer nog, door het schenken van de Geest, kon hij ons nog dichter nabij zijn en ons allemaal tegelijk.

Voor mij persoonlijk is psalm 27:8 veelzeggend: Van Uwentwege zegt mijn hart: Zoekt mijn aangezicht. Ik zoek uw aangezicht, Here. Dit is het intieme heen-en-weer tussen de mens en de Geest van God. De Geest, God zelf die in ons woont, zorgt ervoor dat wij bij Hem thuis kunnen komen. Van Uwentwege zegt mijn hart. Hoor de verankering van God en mens, de ultieme consequentie van Zijn Naam: Ik ben (u nabij)! God roept in mijn hart en mijn hart zegt mij dat God roept en ik luister en ik hoor het roepen van mijn God.

Ik ervaar heel vaak ’s morgens, als ik weer maar eens aan een drukke dag wil beginnen zonder eerst te bidden en mijn bijbel ter hand te nemen, dat de Geest in mij schreeuwt. Ik word ernaar getrokken om God te danken en te loven, al is het zelfs maar danken, juist omdat Hij in mij roept en mij nabij is. De Geest vertegenwoordigt het hunkeren van Gods hart naar het onze. God wil zich met mij delen.

Jezus is voor mij Diegene die zich compleet door de Heilige Geest heeft willen en durven laten leiden. Daarom staat Hij mij bij als overwinnaar van alle beren op de weg die mij tegenhouden, die mij doen afwijken van de weg aan de hand van God.

De Geest leert mij wie ik ben, tenminste als ik luister. Hij leert mij dat ik niet in mijn eenzame uppie de wereld moet gaan veranderen. Hij toont mij een weg, niet dat het altijd zo duidelijk is, waar Hij mij graag zien stappen wil, maar steeds weer springt mijn hart hoog op in mij, als ik Zijn zegenrijke nabijheid ervaar. Het zijn van die lichtbakens die in het donker zo’n beetje aangeven hoe de weg erbij ligt.
De Geest spoort mij ook aan om gaven en talenten te gebruiken waar ik er geen had vermoed. Mozes en Jesaja waren niet uit zichzelf overtuigd van hun roeping, maar ze wisten hoe God hen als instrument wilde gebruiken. Zo geeft de Geest ook mij aan waar ik werken kan, niet omdat ik hier en daar zo goed in ben, maar omdat Hijzelf mij op de aangegeven wijze zal helpen. Zo ben ik een keer van Antwerpen naar Ronse verhuisd, niet echt wetende waarom, maar er wel van overtuigd dat de Geest mijn chauffeur was…

De Geest waait waarheen Hij wil. Hij brengt eenheid, Hij doet harten weten, Hij brengt vriendelijkheid en geduld. Hij laat je een mens aanspreken in zijn eigen taal. Hij brengt samen en zendt weer uit.
Ik ben niet als een gekleurd herfstblad, dat zich makkelijk van zijn tak laat jagen, maar af en toe waai ik wel mee. En zo brengt Hij mij – en vaak ook anderen om mij heen – weer een stuk verder in mijn leven.


© 2017 - Protestants-evangelische kerk Ronse-Maarkedal-Kluisbergen - - - aantal bezoekers: 6547.
Op 14 mei 2020: 20.000 bezoekersUw browser is: Unknown ? overzicht Unknown rapport:
CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)